Nova stvarnost nakon COVID-19

Nova stvarnost nakon COVID-19

Nova stvarnost nakon COVID-19 1024 576 Zoran Grubiša

6 sedmica evo već slušamo kako su slijedeće dvije sedmice ključne i onda nakon toga ulazimo u period kada možemo reći da smo pobijedili COVID-19. Hmmmmm, da li je pobjeda nad COVID-19 za proslaviti?

Nakon toliko pozitivnih na virus i toliko smrtnih slučajeva, moramo se suočiti sa realnošću i pogledati kolika je cijena bila te pobjede!?

Kao što sam u prošlom tekstu i naveo za jedan mjesec karantene nas očekuje negdje oko 25.000 nezaposlenih, imamo ih sad 29.000. Naveo sam da nas očekuje minus u prihodu za mjesec mart od nekih 60 miliona KM, imamo minus od 67 miliona KM samo za PDV.

FBiH ima prihode umanjene za 117 miliona KM i ako se doda ovih 29.000 nezaposlenih na taj iznos doći ćemo do cifre od 150 miliona KM samo za jedan mjesec.

Sve priče da će se usvajanjem zakona o umanjenju efekata pandemije na privredu nešto poboljšati je samo priča kojom se popunjavaju retci u medijima.

Egzekutivna vlast se još uvijek slijepo drži one matrice prije izbijanja pandemije, a to je:

Digni kredit da začepiš rupe u budžetu!

Pomoć privredi će doći kasnije na red.

Moratorij na kredite je uveden na način da je kreditnim institucijama dato ekskluzivno pravo kome da to odobre i još samo na period od 3 mjeseca, a već je prošao jedan što bi značilo da ostaje još dva mjeseca.

Po svim pokazateljima državi će nedostajati nekih 900 miliona KM do septembra mjeseca i jedini način da se taj iznos nadomjesti je kroz nova zaduženja!

Što bi se reklo, mi smo već ušli u period nazatka domaće ekonomije ili poznatije Recesija.

Recesija je kad domaći brutoproizvod nazaduje za jedan ili više kvartala u poslovnoj godini.

Naš prvi kvartal smo završili u minusu, a drugi započeli minusom.

Kroz pad cijene nafte na svjetskom tržištu je sasvim logično da će i prodajna cijena na benzinskim pumpama padati, samim time će padati i prihodi Državi, jer znamo već da Državi ide 72% od cijene litre goriva.

Proces izlaska iz recesije će biti dug i mukotrpan za sve nas, samo je pitanje tko se spremio na recesiju, a tko ne.

Recesija je šansa za uspjeh, a ne period koji će nas osiromašiti.

Šansa samo i isključivo ako se kontra mjere odrade kvalitetno i ako ih se pridržava.

Recesija se prevenira povećanjem investicija i time otvaranjem novih radnih mjesta.

Da bismo mogli razmišljati o povećanju investicija, prvo se moraju provesti sve mjere koje je struka predlagala za umanjenje negativnih posljedica na ekonomiju.

Povećati javne radove i odmah započeti sa svim javnim radovima, tu nam se krije oko jedne milijarde KM, što bi u konačnici značilo za državu nekih 320 miliona KM prihoda plus plaće za radnike itd.

Moratorij na otplatu kredita se mora uvesti na 9 mjeseci i to svima, a ne da banka ima ekskluzivu u odlučivanju. Postoji jedna stvar koju vam banke nisu rekle: prilikom sklapanja ugovora o kreditiranju su mnogi potpisali i kupili polisu osiguranja od nezaposlenosti i svaki kredit je reosiguran. Znači banke neće ostati bez svog novca.

Kredite koji se dižu za ublažavanje posljedica pandemije odmah preusmjeriti u Fond za pomoć privredi. Pomoć mora da se odvija u više pravaca, u vidu subvencije doprinosa i minimalne plaće, u vidu kapitala za sve pravne subjekte koji su pogođeni pandemijom, a ima ih 90% u BiH.

Samo tako će se zaustaviti otpuštanje radnika i slanje istih na „Biro“ odnosno na teret Države.

Za povećanje investicija nam je potreban još jedan fond – Investicijski fond, koji će garantirati svim investitorima da njihov kapital neće biti izgubljen pogrešnim odlukama nosioca izvršne vlasti.

Taj Fond mora biti vremenski ograničen, jer investicije se počinju vraćati nakon treće godine i naravno da Fond ne smije garantirati vječno.

Prije bilo kakvih lobiranja kod potencijalnih investitora, moramo napraviti presjek stručnosti radne snage u BiH. Time bismo imali tačan i jasan cilj prema kojim investitorima da se krene.

Ako se u kojem slučaju naši obnašatelji funkcija i dalje budu tvrdoglavo držali one stare matrice, imat ćemo pobjedu nad COVID-19, Pirovu pobjedu, i imat ćemo 45.000 nezaposlenih i ekonomiju koja je duboko ušla u recesiju.

Bit će nam: operacija je uspjela, a pacijent je podlegao.

Autor:
Senad Hoermann, Dipl. Kfm. BA

Prijavi se na Newsletter

Poslaćemo vam biltene sa vestima i savetima. Nema neželjene pošte.