COVID-19 i korupcija

COVID-19 i korupcija

COVID-19 i korupcija 1024 768 Zoran Grubiša

Prođe i mjesec April, a mi smo još uvijek tamo gdje smo bili: na početku proglašenja vanrednog stanja!

Ne, nismo! Mi smo nazadovali u svakom pogledu!

Nazadovali smo u ekonomskom i u društvenom smislu!

Toliko novonezaposlenih, toliko firmi koje ne rade ili nisu mogle raditi, toliko umanjenih prihoda državi i onda na to sve ispliva KORUPCIJA!

Uvijek je to bilo tako, od nastanka ljudskog roda pa do danas se ništa nije izmijenilo. Netko je uvijek težio bogaćenju na brz način i samim time davao tadašnjem vođi plemena poklone (meso, novi kameni nož, krzno za zimu itd.), samo da bi se dokopao ili boljeg statusa, ili boljeg mjesta u pećini ili nešto sasvim treće.

Kako tad, tako i sad! Kad nas svakodnevno iz medija zasipaju informacijama o zaraženim, oboljelim ili umrlim od COVID- 19, neke osobe ispod radara pokušavaju da sebi ostvare finansijsku korist. Imamo mnogo primjera za to i sve je to bilo već obrađeno u medijima, zato se ne bih više osvrtao na to.

Prošle godine u oktobru mjesecu smo dobili poziv od APIK BiH da učestvujemo u izradi plana za borbu i prevenciju korupcije od 2020. do 2024. godine. Bili su tu uz nas još eminentni stručnjaci i predstavnici iz javnog i privatnog ili kako ga vole nazvati realnog sektora. Trajala je ta konferencija više dana i bila je podijeljena u više stubova. Dali smo naše viđenje situacije i prijedloge što bi se to trebalo poboljšati u kompletnom sistemu kako bi se onemogućila korupcija.

Naime, naša firma je prva i jedina koja je implementirala 3 sistema upravljanja protiv podmićivanja ISO 37001:2016 u BiH. Samo da Vam približim: taj sistem je izašao 2016. godine i u cijeloj EU je implementiran samo na 2 mjesta. Akcioni plan je napravljen, urađen i bio spreman još u decembru 2019. za usvajanje od strane Vijeća ministara BiH i zvaničnu objavu.

Kroz naše iskustvo u izradi sistema upravljanja protiv podmićivanja sa terena i iskustvo naše direktorice za izradu sistema, dali smo odrednice gdje su nam najviše potrebna poboljšanja i koje mjere se moraju poduzeti.

Prije svega svjedoci smo da se pogotovo u ovo teško vrijeme korupcija opet odvija u javnim nabavkama. Niti jedna država u okruženju realno nije puno učinila u smjeru Zakona. Zakoni o javnim nabavkama daju puno sivog prostora i mogućnosti za neometano odvijanje korupcije. Zanimljiva je činjenica da se ne dozvoljava previše prostora da se postave realni kriteriji u javnim nabavkama jer se kao tu otvara mogućnost za namještanje konkretnog dobavljača. Nitko ne razmišlja pri tome da detaljni, kvalitetni, strukovni kriteriji za javnu nabavku bi u stvari spriječili da se desi situacija da važnu medicinsku opremu nabavlja firma koja to nema ni u djelatnosti.

Nadalje, jedan od glavnih naših prijedloga je bilo i svojevrsno „bodovanje“ kao motivacija firmama da dokažu da su antikoruptivno nastrojene te kao takve motivirane da postanu sve bolje i bolje. Time bi se spriječio prodor firmi koje vole poslovati u sivoj zoni i vrlo vjerojatno bi se iste te firme odlučile za dokazivanje svojih kvaliteta i dobivanje bodova. Znate kako se kaže: Ako dovoljno dugo nešto radiš to ćeš prije početi vjerovati u to”.

Međutim ukoliko se ne posveti dovoljno vremena edukaciji i podizanju svijesti svih zainteresiranih strana, bojim se da bi to samo bio pucanj u prazno. Sistem upravljanja protiv podmićivanja traži da se unutar firme u kojoj je implementiran svi zaposleni educiraju i osvijeste o negativnim posljedicama koruptivnih radnji, traži zapošljavanje temeljeno isključivo na kompetencijama, dokazivanje tih kompetencija, traži brigu o zaposlenima i svim zainteresiranim stranama i kontrolu nad istima. Drugim riječima, traži da se odgovorno ponašamo u društvu i poslovnom svijetu te da se uspjeh i napredak temelje na kvaliteti, kompetencijama, inovativnosti, a ne na tome koga poznaješ.

Možda je ovo sve utopija s obzirom na ustaljen ritam našeg naroda i našeg dosadašnjeg načina rada, ali od nekud se mora krenuti.

Mi ćemo se svakako potruditi da se pozitivna riječ i pozitivna praksa implementacije sistema protiv podmićivanja čuje na daleko. Možda će nekog zaintrigirati ambicija i želja da bude bolji od drugih.

Autori:
Senad Hoermann
Nalvedina Rukavina

Prijavi se na Newsletter

Poslaćemo vam biltene sa vestima i savetima. Nema neželjene pošte.